Byta ut eller renovera?

Byta ut eller renovera?

Som husägare vet man att det finns många saker som behöver underhållas på huset genom årens gång. Det kan handla om allt från att se över taket, till att måla om, renovera eller bara hålla huset i gott skick i allmänhet. Man pratar ofta om att det finns behov av att byta ut saker för att huset ska hållas snyggt, både interiört och exteriört. Men många gånger byter vi ut saker på våra hus i onödan, när man egentligen bara kan rusta upp och renovera vissa delar. En bra grej att tänka på är materialvalet, råspont är ett bra material, men för innertak blir det mycket vackrare med korslimmat trä eller limfog om man har råd med det. Man kan även använda klträ inom stomkomplettering (när man reser nya väggar)

 

Byt inte ut i onödan

Begreppet “jobba smartare, inte hårdare” kan tillämpas under just dessa tillfällen, då det alltid är bättre att överväga om man bara kan renovera vissa rum eller saker på huset, istället för att byta ut dem helt. Genom att renovera sparar man tid och pengar, och kan även ta tillvara på saker som kanske inte är så slitna som de egentligen ser ut. En av sakerna på huset som man oftast tror att behöver bytas ut är taket. Tak kan se slitna ut, men oftast behöver man bara renovera taket på vissa ställen för att det ska bli fräscht igen.

 

Många gör fel med taket

Att byta tak är en krånglig process och det är sällan som behovet att göra det faktiskt finns. Om man är osäker på vilket skick taket finner sig i kan man alltid konsultera med en takläggare Göteborg som kan ge tips och råd kring vad man kan göra för att fräscha upp taket igen. Det kan krävas att man byter ut takpannor, eller kanske delar av innertaket, men det är oftast inte mer än så! Tänk alltid efter steget längre innan ett byte, det är ju onödigt att slösa tid och pengar på något som kanske inte måste bytas ut.