Smarta sätt att betala mindre hos tandläkaren

Många undviker att besöka tandvården efter att deras gratis tandvård tagit slut i ungdomens dagar, vilket tyvärr ofta bara leder till att problem skjuts upp (tills oturen verkligen slår till och du istället får betala högre avgifter i mer avancerade ingrepp än vad kontroller och underhåll skulle ha kostat). Det är en naturlig och väldigt vanlig tanke inom de flesta vårdområden, så klart, men vi vill ändå slå ett slag för att de flesta skulle tjäna på att kamma hem lite extra vuxenpoäng – och slantar – på att besöka tandläkaren lite för ofta än för sällan. Här har vi samlat några bra saker att tänka på, när du planerar för dina gaddars framtid:

1. Färre småbesök slår akutproblem – även för plånboken

Att gå till tandläkaren är som bekant inte billigt, även om det finns många reduktioner och till och med tandförsäkring att få. Värt att tänka på i kråksången är att akuta tandproblem kostar mycket mer än de smakar – ofta upp till 10,000 kr eller mer. Du behöver dessutom betala avgifter för akut tandvård Stockholm, och om operationer eller andra mer avancerade ingrepp är invoterat för att t.ex. ta bort en problematisk tand, måste du även betala för en specialtränad tandhygienist och ett ingrepp som är komplicerat. Även om det kan vara svårt att komma ihåg, eller lockande att undvika påminnelse-sms och kontrollavgifter – gå hellre på rutinkontroll och mindre ingrepp, så slipper du förmodligen offra semesterkassan för ett smärtsamt minne som hål i tänder.

2. Använd tandförsäkringar och garantier

Det finns också flera sätt att hålla kostnaderna nere, om du väl hamnar på en kontroll eller i ett mer avancerat ingrepp som tandfasader. Av staten får du troligen en slags årsavgift du kan använda för just kontroller, och vissa arbetsplatser har tandhälsa som en bonus eller inbakat i anställningsskyddet. Utöver det är det ofta en god idé att titta på en extra tandförsäkring, om din nuvarande försäkring inte har detta – då kan du ofta komma undan billigt med att endast betala självrisken, förutsatt att du varit med ett tag och tjänat ihop försäkringstid.

3. Mindre stress – ett otippat sätt till bättre munhälsa

Det kanske inte låter som en självklarhet, men faktum är att stress och sömnbrist vetenskapligt bevisat har stor påverkan för hela vårt välmående, även i munnen. När vårt immunförsvar sänks och stresshormoner skapar obalans i våra värden påverkas också den känsliga kemin i våra munnar, och i våra tandrader. Ett sätt till bättre tandvård och munhälsa är alltså helt enkelt att stressa mindre – till exempel genom att anlita kompetent städhjälp, så att du får mer tid över till att sova och umgås med dina nära och kära. Med flyttstäda Stockholm ser du till att få ut mer snoozetid, samtidigt som hela din kropp mår bättre, från topp till tå och hela vägen tillbaka till tandraderna.