Risker med att köpa begagnad elektronik

Risker med att köpa begagnad elektronik

Att köpa begagnade elektronikprodukter är både bra för miljön och skonsamt för plånboken. Som många redan vet är en stor del av begagnade mobiler som säljs via köp och sälj siter i princip nya då användarna många gånger byter mobil enbart för att de vill uppdatera sig till den senaste modellen.

Men att köpa begagnad laptop och mobiler kan medföra risker som många inte tänker på.

Polisen har sedan några år tillbaka uppmärksammat att allt fler bedrägerier där användare fått sin dator kapad har haft viruset på datorn sen första dagen då man började använda den. Det kan nämligen vara så att den som säljer datorn inte har ett intresse i att bli lite rikare på att bli av med sin gamla dator utan att de säljer den i syfte att tömma ditt bankkonto.

Tillvägagångssättet är att de gömmer programvara i datorn som även kommer finnas kvar där om man återställer datorn. När man väl slår igen locket på sin begagnad laptop så sitter hackern där och väntar för att ta kontrollen över laptopen och sno dina bilder eller bankuppgifter.

För att undvika att råka ut för denna typ av bedrägeri så köp dina begagnade elektronikprodukter hos registrerade företag. Det finns mängder med olika företag som restaurerar och återförsäljer mobiltelefoner, datorer och surfplattor. När man köper produkterna hos dom kan man vara säker på att inte behöva oroa sig för att det finns virus och annat som inte ska vara på datorn då företagen alltid kontrollerar detta innan de säljer produkterna vidare.

Ett annat stort plus med att köpa begagnad elektronik, exempelvis en stationär dator från företag är att dom ofta kontrollerat  produktens skick innan de säljer den vidare. På så vis vet man att datorn inte kommer gå sönder efter en kort tids användning.