Finns det omega-3 och omega-6 för djur?

Absolut! Behovet (eller fördelarna) av fleromättade fettsyror är ingenting unikt för människan, och tillskott fungerar lika bra för att göra våra husdjur lite hälsosammare varje dag. Essentiella fettsyror har dessutom flera bonusar för djuren, då det stärker huden och aktivt motverkar problem med klåda, känsliga tassar och matt päls med mjällbildning. Oljorna har samma stärkande effekt på hjärta och blodkärl, vilket gör dem ännu viktigare för hundar och katter som är väldigt aktiva, eller för till exempel hundar som är arbetande bruksdjur. Med hälsosammare hjärta får djuret bättre kardiovaskulär aktivitet, och kommer att leva ett piggare, mer berikande liv. Dessutom kan du ringla oljan över djurens vanliga mat för en härlig smakförstärkare! Tänk däremot på att köpa speciellt anpassad omega-3 och omega-6 för djur, då denna kommer i just flytande form och är betydligt enklare att servera dem, samtidigt som den också är anpassad för djurens specialbehov.

Det är med andra ord en god idé att förse hela familjen med omega-3 och omega-6 samt d-vitamin, men att ta några extra steg för att se till att barnen är de som främst får i sig är extra klokt.
Ironiskt nog hittar vi extra höga halter av nyttiga omega-3 och omega-6 i sådant som kanske inte alltid tilltalar små barn i matväg – fet fisk, alger, valnötter, raps- och solrosolja, sesamfrön och liknande. Petiga barn och ungdomar kan vara svårövertalade om de inte redan gillar till exempel fisk, och det är inte varje hushåll som följer en noggrant kontrollerad och varierad diet (även om många av oss försöker). Ännu svårare blir tillgång på omega-3 och omega-6 för veganer, särskilt då vissa kosttillskott kan innehålla direkta källor (eller mer eller mindre transparent listade spårämnen av) animalier.
Vi rekommenderar därför kosttillskott av omega-3 och omega-6, som ett enkelt och smidigt sätt att säkra intaget – dessutom är det både behagligare och godare än en munfull av fiskolja (särskilt för de små), som den inte helt optimala traditionen bjuder på. Med ett rikligt och kvalitetssäkrat kosttillskott får du inte bara en perfekt balans av omega-3 och omega-6 i varje dos, utan även antioxidanter och andra hjälpsamma mikroämnen. Tacksamt existerar idag också helt veganska varianter, så att du som följer en vegansk kosthållning (och därmed bör tänka lite extra på att konsumera en varierad kost) också kan bidra av de fleromättade fettsyrornas många hälsofördelar.