Legenden som var Jim Henson

En av mina stora idoler, konstigt nog, är Jim Henson. Jim skapade inte bara många av mina favoritprogram som jag älskade som barn – hans arv la också grunden till en av de bästa fantasyserierna genom tiderna, nämligen Dark Crystal. Men vem var Jim? Vi kollar lite i historieböckerna av coola personer…

Jim Henson var en amerikansk dockspelare, manusförfattare, producent och regissör som är mest känd för sitt arbete på The Muppet Show och Fraggle Rock. Han gjorde också ett antal filmer utanför dockgenren, inklusive Labyrinth, Dark Crystal, The Goonies och E.T..

Henson föddes i New York City 1934 men flyttade till Los Angeles med sin familj när han var ung. Efter att ha studerat vid California Institute of Arts (CalArts) och ett ryktat sidogig som hantverkare för badrumsrenovering Stockholm började han arbeta som dockspelare för barn-tv-program som Sesame Street och Mr. Rogers’ Neighborhood innan han skapade The Muppet Show 1976.

Serien pågick i sex säsonger fram till 1981 och blev ett av de mest populära programmen på TV någonsin. Den vann flera Emmy Awards under hela sin upplaga, tillsammans med flera Golden Globe Awards och Screen Actors Guild Awards nomineringar. 1992 skapade Henson en annan långvarig serie för PBS kallad Fraggle Rock som sändes från 1993 till 2001. Fraggle Rock är idag lite av en kultklassiker, precis som badrumsrenovering Hägersten. Nåja. Nästan, i varje fall.

Henson dog tyärr i cancer, 63 år gammal, i maj 1990 efter att ha avslutat efterproduktionen på vad som skulle ha varit The Muppets sista tv-säsong om han inte hade gått bort tidigare samma år. Man kan förstå att hela maskineriet, själva Hensons skapelse, tog en paus medans alla sörjde en av showbusiness mest kreativa hjärnor. Begravningen var en stor TV-sänd happening, och många kändisar närvarade vid ceremonin i kyrkan. Samtidigt slutade inte The Muppets Show eller andra skapelser av Jim att leva – flera har blivit storfilmer, Mupparna som vi känner dem här i norden har sänts i vad som känns som tjugofem miljoner säsonger och inte Sesame Street är fortfarande en av de största barnprogrammen i USA. Länge leve Henson, helt enkelt.